Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Korsør Biograf Teater...

Filmklassikere - klassiske filmoplevelser

Filmoplevelser med mening

Verdens ældste biograf præsenterer i samarbejde med Cinemateket 8 Filmklassikere, der har sat sit præg på filmhistorien på den ene eller anden måde. Store oplevelser, der har givet tilskueren et sug i maven, en tåre i øjenkrogen, sat tankerne i gang, med andre ord film, der huskes. Klik på filmens titel for reservation/køb.

21/03 THE LAST WALTZ
Instruktør: Martin Scorsese

San Francisco 1976. The Band takker af med et gigantisk brag af en koncert indfanget af Martin Scorsese. På scenen er desuden Bob Dylan - som flittigt brugte The Band som backinggruppe - og andre af tidens store musiknavne. Og vi kommer selvfølgelig også bag om gruppen undervejs. The_last_waltz01_web

Martin Scorseses dragende og øjenåbnende film om Bob Dylans backing-gruppe The Band blev optaget under afskedskoncerten i Winterland, San Francisco 1976. Dylan synger ’Forever Young’, ’Baby Let Me Follow You Down’ og ’I Shall Be Released’, og talrige gæster optræder med en perlerække af tidens klassikere ved koncerten. Joni Mitchell, Emmylou Harris, Eric Clapton, Mavis Staples og blues-legenden Muddy Waters er bare nogle af dem.  Først og fremmest er ’The Last Waltz’ dog en film om bandet The Band. I en række herlige scenarier møder vi nemlig undervejs i filmen de forskellige medlemmer, som åbenhjertigt og med stor selvironi fortæller om en lang og fantastisk karriere på godt og ondt.

Bent Hallengren, lokal musikelsker, øser ud af sin viden og interesse for Bob Dylan før filmen.

USA 1978 / 1:57 / Engelsk dialog / T.f.a

18/04 BARNDOMMENS GADE
Instruktør: Astrid Henning Jensen

Tove Ditlevsen er stadig populær. Forfatterens opvækst i et baghus i en gård i Hedebygade på Vesterbro, fyldt med drukkenbolte, lus og lirekassemænd, er indlevende og autentisk iscenesat i Astrid Henning-Jensens prisvindende film baseret på Ditlevsens erindringer og selvbiografiske romanklassiker. Oplev Sofie Gråbøl som Ditlevsens alter ego, og få et indblik i hverdagen anno 1930'erne.

Barndommens gade 3_web14-årige Ester (Sofie Gråbøl) bor i en toværelses i en baggård på Vesterbro med sin far, mor og bror. Som hos resten af 1930'ernes almindelige arbejderfamilier leves livet uden nogen form for moderne bekvemmeligheder. Der er lokum på trappen, og der skal hentes koks i en kælder, hvor hjemløse har søgt ly for natten. Ester må sove sammen med forældrene i det ene af lejlighedens små værelser – og lytte til deres 'lørdagsritual' – mens hun selv udvikler sig til en ung kvinde og bliver genstand for drengenes blikke. I det skjulte skriver hun digte og glemmer tid og sted. Med Sofie Gråbøl, Carl Quist-Møller, Vigga Bro, Torben Jensen.
”Jeg er din Barndomsgade. Jeg er dit væsens rod. Jeg er din bankende rytme, i alt hvad du længtes imod” lyder det smukt og bevægende i den centrale tekst om barndommen, som følger én hele livet på godt og ondt. Fortrinligt fortolket af Anne Linnet, drivkraften bag filmens musik.

Danmark 1986 / 1:30 / Dansk tale / t.fa. 

23/05 LET'S GET LOST
Instruktør: Jonas Elmer

'Let’s Get Lost' blev et direkte gennembrud for den debuterende instruktør Jonas Elmer – og for skuespillerne Sidse Babett-Knudsen, Nikolaj Kopernikus og Troels Lyby, som delvist improviserede sig gennem dette topcharmerende hverdags-kultdrama om en gruppe venner på omkring de 30 i 1990'ernes København.
Let's Get Lost 1_webJulie er forladt af sin kæreste og søger hævn. Mogens har lånt hendes sofa for en weekend, men bor der på tredje år. Han drømmer om at blive dirigent, men er på bistand. Thomas vil være forfatter, men kæmper stadig med første kapitel og arbejder som portør. Steffen lever af at bedrage dagpengesystemet. De tre dagdrømmende drenge har indtaget Julies lejlighed med fadøl, fjernsyn og fodbold. Det kan ikke fortsætte helt problemløst…!
'Let's Get Lost' blev fortjent hædret med en Bodil for årets bedste film – og kan stadig trække smilet frem på selv den mest forbenede biografgænger. ”Den besungne nye naturlighed i dansk film har aldrig lydt mere naturlig end her,” skrev Politiken i sin femhjertede genanmeldelse af denne moderne, jazzede feelgood-komedie. Med Sidse Babett Knudsen, Bjarne Henriksen, Nicolaj Kopernikus, Troels Lyby.

Danmark 1997 / s/h / 1:35 / Dansk tale / t.o.7

20/06 THE SOUND OF MUSIC
Instruktør: Robert Wise

Robert Wises evigtunge og Oscarbelønnede musical følger Baron von Trapp, hans syv præmiebørn og guvernanten Maria i Alpernes idyl.

sound-of-music-001 Og dog er ikke alt fred og fordragelighed: 2. verdenskrig er det truende bagtæppe, og det kommer også til sammenstød mellem den disciplin-orienterede baron og den selvsikre, legesyge Maria, der egentlig er aspirerende nonne, men forlader sit kloster for at blive barnepige i familien. Med sang og sjov bringer Maria glæde, og snart spirer forelskelsen mellem hende og enkemanden von Trapp. Men da nazisternes Anschluss rammer dalen, må den sammenbragte familie tage flugten. Med Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker, Richard Haydn.

USA 1965 / 2:52 / Engelsk dialog og sangtekster / Tilladt for alle.

22/08 MANHATTAN
Instruktør: Woody Allen

'Manhattan' er et af Woody Allens mest indsigtsfulde og poetiske filmværker – gennemsyret af neurotisk Allen-humor, sort-hvide widescreenbilleder og Gershwins evergreens. En smuk, rørende og morsom film, om menneskers jagt på kærligheden i storbyen. Netop restaureret i flot 4K kopi.5008390_web

Med sin location i hjertet af New York, sit fortættede og dialogmættede skuespil og sit tragikomiske take på kærlighedens veje og vildveje er ’Manhattan’ (1979) en af de allermest allen'ske af de i alt 47 Woody Allen-film, som indtil videde har set dagens lys – og en af dem, som altid vejer tungest, når der gøres status over den amerikanske auteurs samlede værk. 'Manhattan' indcirkler kærlighedens spil og tab med lige dele indsigtsfuldhed og poetisk fingerspidsfornemmelse – i besnærende sort/hvid-billeder og detaljemættede widescreen-kompositioner (af fotograf Gordon Willis) tilsat George Gershwins meddigtende evergreens på lydsiden. I centrum er Woody Allen selv i rollen som den uforløste forfatter Isaac Davis på 42, som har indledt et forhold til en bare 17-årig highshool-pige, efter at konen (Meryl Streep) har forladt ham – til fordel for en anden kvinde vel at mærke, og i øvrigt arbejder på en afslørende bog om sin eks. Dramaet sættes uforligneligt underskruet på spidsen, da Davis brænder varm på sin bedste vens elskerinde (Diane Keaton), en anspændt, intellektuel journalist med rod i privatlivet. Kort sagt et overflødighedshorn af veloplagt storby-cinematografi og sprøde one-liners lagt i munden på neurotiske middelklassekarakterer i katapultflugt mod selvopdagelse og -sabotage. Tidløs og tidssvarende som få – og et must-see på stort lærred! Med Woody Allen, Diane Keaton, Meryl Streep, Michael Murphy, Mariel Hemingway.

USA 1979 / s/h / 1:37 / engelsk dialog / t.f.a.

19/09 VAMPYR
Instruktør: Carl th. Dreyer

Den danske mesterinstruktør Carl Th. Dreyers første lydfilm fra 1932 blev produceret for tysk-franske midler og er baseret på Sheridan le Fanus' vampyrnovelle 'Carmilla'. Ligesom kritikersuccesen 'Jeanne d'Arcs lidelse og død' er den en opvisning i stilistisk tæft, temposætning og fornemmelse for filmens muligheder som fortællende medie. Ude i spritny digital biografkopi med danske undertekster for første gang i mange år.

Unge Allan Gray ankommer til en kro ude på landet. Samme aften får han besøg af en ukendt mand, der beder ham om at hjælpe med at redde en ung pige, som er i fare. Hun viser sig senere at være den ukendtes datter. Kort efter bliver manden, der bor på et stort gods, myrdet, og Allan Gray må selv prøve at komme pigen til undsætning – hvilket i tråd med vampyrfilmens tradition blandt andet indbefatter en jernpæl! Carl Th. Dreyers klassiker er dog helt sin egen – fuld af eksperimenterende billeder og kreativt, ildevarslende lyddesign. "Storheden i Dreyers film kommer både af måden hvorpå den håndterer vampyrtemaets seksuelle og erotiske dimension, og af dens distinkte, drømmende look," udtalte den berømte filmkritiker Jonathan Rosenbaum om den danske eners tidlige mesterstykke. Med Julian West, Maurice Schutz, Rena Mandel.

Frankrig, Tyskland 1932 / s/h / 1:15 / danske undertekster / t.o.15

31/10 EASY RIDER
Instruktør: Dennis Hopper

Dennis Hoppers instruktørdebut fra 1969 er en hyldest til det amerikanske landskab og den amerikanske drøm tilsat alle tiders hotte lydspor – og samtidig en svidende refleksion over et samfund i krise, der rækker langt ud over sin tid.

easyrider_web

Dennis Hopper instruerede, Peter Fonda producerede og Jack Nicholson viste sit gavtyveansigt i en central birolle i New Hollywood-hittet ’Easy Rider’ (1969). En odyssé om to hippe fyre, som på motorcykel realiserer den gamle amerikanske frihedsdrøm og rejser tværs gennem staterne – denne gang fra vest mod sydøst, fra Los Angeles til New Orleans. En anarkistisk dannelsesrejse gennem et USA, der har mistet sin uskyld.
'Easy Rider' var om nogen filmen, der gjorde de store producenter opmærksom på rockmusikkens og modkulturens salgspotentiale og på, at fortællingen om jagten på den amerikanske drøm kunne fortælles på en nye måder. Med Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson.

USA 1969 / 1:35 / engelsk dialog / t.o.11

21/11 FESTEN
Instruktør: Thomas Vinterberg

Thomas Vinterbergs prisvindende familiedrama ’Festen’ – Dogme #1 – var den første og måske allerbedste i rækken af dogmefilm, som ramte alverdens lærreder fra slutningen af 1990’erne. Den har 20 års jubilæum og præsenteres i en spritny digital udgave.

Festen 1_web De fire dogmebrødre Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring og Søren Kragh-Jakobsen offentliggjorde i 1995 Dogme95, et manifest og et 'kyskhedsløfte', som varslede et nybrud i dansk (og siden international) film. Håndholdt kamera, naturligt lys og nul musik var nogle af de grundlæggende regler, der skulle arbejdes efter i bestræbelsen på at forenkle filmproduktionen og komme ind til fortællingens og skuespillets kerne.
Festen' tog fornemt dogmet på ordet – og verden med storm – med sin fortælling om en familiekomsammen, hvor skeletterne rasler ud af skabet: På landevejen mellem de danske marker går Christian. Han er taget hjem fra sit hus i Frankrig for at fejre sin far Helges 60 års fødselsdag. Inden længe bliver han samlet op af sin grovkornede lillebror, Michael, som smider kone og unger ud af bilen for at kunne køre sin bror til faderens stort opsatte banket. Her samles familien i løbet af nogle timer, og vi ledes langsomt ind i en malstrøm af intriger og problemer.

Danmark 1998 / farve / 1:46 / t.o15